Blogi

28.10.2022

Carunaa, Fortumia ja Uniperiä

Sähköverkot ovat luonnollinen monopoli, eli palvelu, jota sen luonteen vuoksi asiakkaat eivät voi kilpailuttaa. Sähköverkkojen tulisi olla julkisessa omistuksessa, eikä niitä pitäisi luovuttaa tahoille, jotka pyrkivät käyttämään monopoliasemaansa maksimaalisen voiton tavoitteluun.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta teki joulukuussa 2013 suomalaisille kalliin virheen, kun se poisti Fortumilta strategisen tehtävän ylläpitää sähköverkkoa. Tämä päätös antoi luvan myydä Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle 2,55 mrd:lla eurolla. Ostajana oli kaksi kansainvälistä sijoitusyhtiötä, First State Investments ja Borealis Infrastructures, sekä Keva ja LähiTapiolan Eläkeyhtiö. Suomalaisten eläkeyhtiöiden omistusosuus verkkojen liiketoimintaa hallinnoimaan perustetussa Suomi Power Networksissa oli 20 prosenttia ja kansainvälisten sijoitusfirmojen 80 prosenttia. Näin sai siis alkunsa Caruna-nimellä tunnettu yhtiö.

Erityisen vastuun Caruna-kaupasta kantavat Fortumin omistajaohjauksesta vastannut ministeri Haavisto (vihr.) ja energia-asioista vastannut ministeri Vapaavuori (kok.). Kulttuuri- ja urheiluministeri Arhinmäki (vas.) vastusti kauppaa. Hän esitti talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, ettei Fortumin strategista tehtävää muuteta, eikä myynnille anneta lupaa. Arhinmäki jäi yksin, kun muut puolueet jyräsivät läpi ministeri Haaviston esityksen.

Monopoliaseman hyväksikäyttö kävi pian ilmi, kun Caruna teki roimat hinnankorotukset sähkön siirtohintoihin. Lisäksi kävi ilmi, että yritys kiersi veroja hyväksikäyttäen verotuksen porsaanreikiä.

Suomen valtio omistaa enemmistön energiayhtiö Fortumista (50,8 %). Fortumin sähkönsiirtoverkko on Suomen suurin 20 prosentin markkinaosuudella. Fortumin Caruna-kaupasta saamat tulot piti investoida uusiutuvaan energiaan, cleantechiin ja teknologian kehitykseen.

Fortum ei kuitenkaan investoinut sähköverkkojen myynnistä saamiaan tuloja uusiutuviin energiamuotoihin, eivätkä varat suuntautuneet suomalaiseen työllisyyteen. Sen sijaan Fortum panosti miljardeja erityisesti saksalaiseen hiili- ja kaasuvoimaan. Fortum sopii saksalaisen E.ON:n kanssa ostavansa 46,65 prosentin omistusosuuden energiayhtiö Uniperista, jonka tuotannosta 80 prosenttia perustui fossiilisiin polttoaineisiin. Kaupan arvo oli noin 3,76 miljardia euroa ja Fortum tavoitteli koko Uniperin omistusta. Nyt jokainen suomalaisen tietää, mikä oli tämän seikkailun lopputulos. Jäätävä mahalasku miljarditappioilla. Jokohan vihdoin uskottaisiin, ettei luonnollisia monopoleja kannata myydä ja huoltovarmuuden alaisen infran tulee olla veronmaksajien omistuksessa. Ja silläkin on politiikassa väliä, miten puolueet suhtautuvat valtion omistukseen.