Blogi

22.03.2021

Miksi metsähallitus hakkaa kansallispuistohankkeen mailla?

Vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen jätti tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen Evon alueen metsähakkuista.

Kyllösen mukaan hakkuut alueella hankaloittavat hanketta luoda alueesta kansallispuisto.

– Evon tilanne on uusi esimerkki siitä, miten Metsähallituksen toimet ja hallituksen metsäpolitiikka törmäävät. Ei mahdu kenenkään järkeen, että kansallispuistoksi aiotulla alueella tehdään hakkuita kuin talousmetsässä, Kyllönen sanoo.

Evon alue on toinen Marinin hallituksen jatkovalmisteluun valituista kansallispuistoaloitteista. Aloitetta Evon tiedekansallispuistosta on ollut tekemässä muiden muassa Helsingin yliopisto. Tiedekansallispuisto olisi toteutuessaan maailman ensimmäinen.

Kyllönen kysyy kirjallisessa kysymyksessään, miksi kansallispuistohanketta pyritään hankaloittamaan pienaukkohakkuilla ja miten ministeri aikoo varmistaa hallituksen kansallispuistohankkeen uskottavan jatkovalmistelun. Kyllönen kysyy myös, miten varmistetaan, että Metsähallituksen toimet ja hallituksen metsäpolitiikka ovat samassa linjassa.

– Metsahallituksen liian korkeat tulostavoitteet näyttävät johtavan jatkuvasti tilanteisiin, joissa metsäkoneet jyräävät suojelutarpeiden ja muiden alueidenkäyttömahdollisuuksien yli. Tästä aiheesta tarvittaisiin nyt laajempaakin kansalaiskeskustelua, Kyllönen sanoo.